kop_index

Boeven

Een dagje bij Oma en Opa is een verwendag met een wensmenu. Lieuwe(4) en ik moeten dus even friet halen terwijl Rosie en Oma de tafel dekken. Gewoontegetrouw laat ik de poort openstaan als we vertrekken, maar dat vindt mijn reisgenoot maar niks. Er staan altijd boeven te wachten tot iemand zijn poort openlaat. Boeven zijn heel stout. Ze stélen namelijk altijd. En daar is weinig tegen te doen. Oké, de politie wil er nog wel eens eentje vangen, maar dat kan pas als de boef al gestolen hééft. Dan kun je boeven nameljk pas herkennen. 'Ze hebben dan 'zwarte pikkels op hun gezicht', - hij raakt zijn eigen kin even aan - 'en ze hebben een pistool.'

Toegegeven, Papa heeft ook wel eens van die pikkels maar toch is die natuurlijk geen boef. Want hij heeft geen pistool. Bij nader inzien is die pistool eigenlijk wel het beste identificatiemiddel. Er zijn immers heel veel mensen met pikkels-hier-op-hun-gezicht. Eigenlijk lijken boeven dus gewone mensen. Geen wonder dat de politie ze niet allemaal de gevangenis in weet te slepen.

Je moet de politie dus helpen. Als ze in jouw huis iets wegstelen moet je gauw opbellen. 'Dan zeg ik: Meneer politie, hier is een boef. Wil je die even gevangen nemen? En dan zeg ik hoe onze straat heet en welk nummer we hebben. Nummer drie. En dan springt de boef uit het raam en dan komt daar net de politie aan. En dan moet de boef vijf-en-honderd-en-duizend jaar in de gevangenis. Eigen schuld; moet-ie maar niet stelen.'

Simpel, maar efficiënt.

Aansluitend heb ik het allemaal toch maar een beetje ingewikkelder gemaakt. Met een kort 'hm-hm' liet hij merken dat hij vol aandacht was voor mijn introductie in de rechtsgang. De politie moet de boeven alleen maar opsporen en ze naar de rechter brengen. En die zegt dan of ze straf krijgen en hoeveel. De rechter? Inderdaad, nou ik het zei, daar had-ie wel eens van gehoord. Zwarte mantel met witte das. Ja, nou wist-ie het weer.

Bij de frietboer was het druk. Wachtend op de bank heeft hij aan een stuk door gezongen: Mijn ouwe Opi, mijn ouwe Opi, niemand zo aardig als hij.

De andere klanten keken ervan op. Hij niet. Ik nog minder.

13 augustus 2011