kop_index


Koningin

Als je net vijf bent, mag je over vakantie spreken als je vrij van school hebt. Papa en Mama hebben geen vakantie. Zij moeten werken. Oma en Opa komen dus een oogje in het zeil houden. 

Lieuwe heeft met zijn verjaardag vorige week een uitgebreid politiebureau gekregen, met kantoren, motorfietsen, camera's, levensechte agenten, cellen en natuurlijk boeven, die overigens hun spannende activiteiten beperken tot stelen. De gearresteerde dieven hebben een ingebouwde mogelijkheid tot ontsnappen uit de cel, maar als ze er gebruik van maken leidt een angstaanjagend alarm tot onmiddellijke en daadkrachtige herarrestatie.

Hij is de hele morgen intensief met zijn spel bezig. Af en toe neemt hij even afstand en is er tijd voor een praatje. Hij zou wel willen dat Mama thuiskwam, maar hij weet wel dat dat nog even duurt. Ze werkt bij grote kinderen op school. Hoe die school heet, weet hij niet. Ik help hem: Beatrixschool. 
Grote verbazing:'Beatrix?? Zo heet de koningin ook.!'
Die kent hij wel. Van de televisie. 'Want op Koninginnedag laat ze zich wel eens zien.'
Als hij begrijpt dat het om dezelfde Beatrix gaat, oppert hij: 'Misschien omdat ze wel eens op de school van Mama komt.'

Voor hem woont de koningin in een kasteel of een paleis. Hij vertelt over de mooie kamers en de bedden waar ze in slaapt. Onder ganzendekens, volgens hem. Dat blijken dekens te zijn waar ganzen op getekend zijn. Ze heeft de hele dag een kroon op, want anders weet je niet wie de koningin is. Alleen onder de douche en in bed niet; daar hoeft niemand te weten wie de koningin is.
De naam Maxima komt hem ook bekend voor. Willem Alexander trouwens ook, maar hij kijkt ervan op dat Beatrix zijn moeder was. De prins en de prinses lopen ook alle dagen met hun prinselijke onderscheidingstekens door het paleis.

'Maar zou zo'n prins dat altijd wel leuk vinden?', probeer ik. 'Kan hij nooit eens een potje voetballen?'
Daar is Lieuwe heel stellig over: 'Tuurlijk kan dat. Kroon af! En hup! Voetballen!'

Verder heeft zo'n prins niet veel te doen. De koningin wel. Die ontvangt namelijk elke morgen de 'polities' om ze te vertellen hoe ze die dag hun boevenjacht moeten aanpakken. Want dieven zullen er altijd blijven. Hij vindt dat -denk ik - maar goed ook, want anders valt er niet veel te vangen. Hij wil dat later namelijk ook gaan doen. Daarom gaat hij nu weer oefenen met de gevangenis.

Je hoeft geen moment te twijfelen, volgens Lieuwe zit de maatschappij solide en betrouwbaar in elkaar.

Waarom zou ik hem die illusie nu al ontnemen?

 

4 juni 2012