Albert, ik dus, in 1941 -
(21 maanden oud)


albert_1941

De foto dateert van maandag 1 september 1941, de dag dat Moeder 41 werd. Het was zonnig weer en een graad of 20. Ze was precies een maand geleden bevallen van de tweeling Hennie en Nico. Op die maandag kwam waarschijnlijk Willem Koster een paar foto's maken. Het hele gezin, Oma Hafkenscheid en de baby┬┤s incluis, moest vereeuwigd worden en daarna maakte Willem nog een kiekje van Albert, die 20 maanden lang de jongste was geweest.

Het onderwerp staat nogal aan de rand in een scheve wereld. Op de achtergrond zie je de moestuin, een perenboom, het kippenhok en de kruiwagen in ruste. Als Willem, de fotograaf, over een digitaal toestel had beschikt, had hij subiet op delete gedrukt. Maar hij moest wachten op de afdruk. En foto's werden niet weggegooid, ook niet als ze minder geslaagd waren. Zuinigheid ging boven schoonheid.
(De volgende foto met mij als onderwerp is gemaakt toen ik 12 was; bij mijn plechtige communie!)

Oorspronkelijk ben ik linkshandig, ook bij het duimzuigen. Dat heb ik nog lang gedaan, tot mijn 10de of daaromtrent. Toen werd mij ter gelegenheid van mijn verjaardag via de radio (de Wigwam) gevraagd, 'waar mijn duim nou was'. Zo werd mijn slechte gewoonte een nationale schande. Ik schijn er meteen mee gestopt te zijn.